Ikon

Thors Bakke højhus

IKON

“et misbrugt ord”, udbrød Jørgen Leth da han fra sin facebookside sendte “De lægger ord i min mund” direkte i aftes, 26. maj.

Jan Sisseck skrev i Randers Amtsavis 15. august 2019: “Borgmester Torben Hansen (S) og direktør i Nørresundby Boligselskab, Lars Emborg, var blevet udstyret med hver sin spade, så de synkront kunne foretage et første spadestik, men for at gøre markeringen af byggestarten en tand ekstra spektakulær blev deres flytten rundt med jord suppleret af en gravko bemandet med Kurt Poulsen, der er koncerndirektør i KPC, som er bygherre og entreprenør på og udvikler af byggeprojektet. Nørresundby Boligselskab er medbygherre, idet selskabet står for de almene boliger, som er en del af det omfattende projekt. Torben Hansen kaldte torsdagen en stor dag og en glædens dag. Det er startskuddet til et hus, som bliver ikonisk. Det er jeg ikke et sekund i tvivl om, sagde han blandt andet. Foran sig så borgmesteren tilblivelsen af en ny lille by i byen.- Her er restauranter, her er en biograf og et sundhedscenter, og her er ældreboliger. Og snart kommer her også familie- og ungdomsboliger. De sidstnævnte passer fint sammen med konklusionen i en nyligt offentliggjort undersøgelse, som placerer Randers som Danmarks fjerdebedste studieby efter København, Aarhus og Odense, sagde Torben Hansen. Han roste endvidere Arkitema, der har tegnet det kommende byggeri, for at afspejle grundens dna. De fleste af os kan vist godt huske Thor Bryggeriernes høje, hvide silo. Nu får vi en ny, høj og hvid bygning samme sted, sagde han.”

ORDBOG

Ikon -et, -er (fra græsk eikon billede) helgenbillede (inden for den græsk-katolske kirke) (Lis Jacobsen, red.: Nudansk ordbog, 1979) og, ved jeg, for eksempel fra Andrej Tarkovskijs film Andrej Rubljov inden for den russisk ortodokse kirke.

Andrej_Rubljov_Treenigheden

NEDE PÅ JORDEN

Torben Hansen håber nok bare med bygherre og arkitekt at huset bliver lidt berømt uden for Randers… Og “grundens dna” altså genius loci vil ordentligt undersøgt føre kommunalbestyrelsens formand noget længere tilbage og mere farverigt udfoldet end til hans barndoms hvide bryggerisilo.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s