KLOKKETÅRN

randersbiografi-billedkvader-fisk

Billedkvader, romansk karmsten af granit med indhugget fiskemotiv. 1100-tallet. Ukendt oprindelse. Museet i Randers nr.: KHM 5164. Tegning af Anette Lennert i Lene Kirk m.fl.: Randers i middelalderen, 1994.

I TEGNET AF EN FISK

På en granitkvader fra en kirke fra 1100-tallet formodentlig, en karmsten fra en portal kunne det være, er der indhugget et billede af en fisk. Fisken er som symbol på Kristus så gammel som kristendommen selv, men som motiv i en tidligt middelalderlig dansk kirke er fisken ikke almindelig. Fisk hedder på græsk ichthýs, og skriver man begyndelsesbogstaverne for Jesus Kristus, Guds søn, frelseren på græsk, altså Iesoús Christós Theoú Hyiós Sotér, giver det netop ichthys. “… ichthys er Kristi mystiske navn” skriver Julianus Africanus (200-tallet) et sted.

I 1975 arbejdede geografen Torkil Funder, arkæologen Jens Vellev og jeg med at undersøge og dokumentere museets middelaldersamling som forberedelse til et nyt afsnit i udstillingen. En dag vi gik omkring i Tøjhushaven, hvor en del af samlingens bygningsdele af sten var anbragt, opdagede Vellev fisken, og karmstenen blev taget ind på museet til udstillingen, hvor den stadig befinder sig.

2

ebbe-marxen-fisk-pa-klokke

 

Ebbe Marxen: Forslag til dekoration m.v. på klokke, februar 2004. Østre Kirkegårds kapel, Randers.

 

DEKORATIONSBÅND

Fisken på den romanske karmsten blev i 2004 forlæg for arkitekten Ebbe Marxen da han i forlængelse af den omfattende restaurering af Frits Uldalls kapel fra 1876 på Østre Kirkegård tegnede et fritstående klokketårn og til det også den nye kapelklokke som skulle støbes. I klokkens omløbende dekorationsbånd tegnede Marxen et motiv med fisken fra karmstenen gentaget et antal gange rundt og fire gange lodret på bøjlen. ”Ichthys er Kristi mystiske navn”.

3

Ebbe Marxen Kapelklokke.jpg

Ebbe Marxen: Forslag til dekoration m.v. på klokke, februar 2004. Østre Kirkegårds kapel, Randers.

KLOKKEVERS

Fiskens tegn, ichthys er således gentaget i kapelklokkens omløbende bånd og på klokkens bøjle. Nedenunder er sognepræsten Flemming Kloster Poulsens klokkevers, som han skrev til den nye klokke, støbt med udhævede versaler:

MED KLANG FRA PÅSKEMORGENRØD

RINGER JEG FRED I LIV OG DØD

Klokken blev som et står med tilsvarende udhævede versaler over båndet med fiskene AF PACCARD I FRANKRIG STØBT TIL ØSTRE…

4

 

ebbe-marxen-klokketarn-1

Ebbe Marxen (eget foto): Klokketårn, opført 2004. Østre Kirkegårds kapel, Udbyhøjvej, Randers.

KLOKKETÅRN
Den ukendte stenhuggers ichthysmotiv fra den romanske karmsten, præsten Flemming Kloster Poulsens klokkevers, arkitekten Ebbe Marxens tegninger til en ny kapelklokke og klokkestøberiet Paccards færdigstøbte klokke er samlet i klokketårnet, som efter Marxens forslag og tegninger er opført i kort afstand nordøst for Frits Uldalls kapel som er opført 1876 i nyrenæssance stil, et gennemarbejdet hus, som Marxen kender ud og ind og som hans klokketårn dybt indforstået og tilsvarende selvbevidst låner mange af sine detaljer fra.

Litt.: Frithiof Dahlby: Symboler og tegn i den kristne kunst, 1967, 21f. Torkil Funder: Museum, bind 1, 167ff (om middelalderudstillingen i Randers).Allan Berg Nielsen og Jens Vellev: Arkitekt Frits Uldall, 1985 (om Uldalls arbejder i det hele taget, ikke egentlig om dette kapel) http://www.paccard.com/index.php?lang=uk (Klokkestøberiets hjemmeside)